ADAS Sistem Kalibrasyonu ve Kontrolü

Şerit takip sistemlerinden, adaptif hız sabitleme sistemine varıncaya dek aracınızda yer alan aktif güvenlik sistemleri ve modern sürüş asistanlarının düzgün çalışabilmesi için gerekli ADAS kalibrasyon hizmetlerini Bosch güvencesiyle size sunuyoruz.

adas nedir

Günümüzde elektrikli ve hibrit araçlar başta olmak üzere gelişmiş teknoloji ürünü olan birçok araçta çeşitli sürüş destek ve güvenlik sistemleri yer alıyor. 

Araçlarda yer alan kamera ve sensörler, trafik ortamındaki çeşitli unsurlarla ilgili sürücüleri sürekli bilgilendirirken, birçok araç otonom ve yarı otonom sürüş özellikleri ile herhangi bir tehlike algılamaları durumunda aracın sürüşüne dahi müdahalede bulunabiliyorlar.


ADAS NEDİR?

Orijinal tanımıyla Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri yani ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), günümüzde birçok araçta bulunan sürüş ve çevre güvenliğini sağlayan araç üzerindeki donanım ve yazılım sistemleri bütününe verilen addır. ADAS sistemleri bir araç üzerinde temel olarak sensör, kamera ve radar sistemleri ile entegre olarak çalışmaktadır.

Araç üzerinde bulunan merkezi elektronik kontrol ünitesi (ECU) bu sensör ve kamera sistemlerinden gelen verileri işlemekte ve aracın sürüş güvenliğini sağlamaktadır.

adas nedir
adas nedir

ADAS TEKNOLOJİSİ NEDİR?

ADAS (Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri), modern teknolojili araçlarda, sürüş esnasında sürücü hatası bileşenini minimize etmek için tasarlanmış aktif ve pasif güvenlik sistemleridir.


ADAS sistemleri, sürüş sırasında sürücüye yardımcı olmak için gelişmiş teknolojileri kullanır, aracın etrafındaki etkenleri algılamak için sensör teknolojilerinin bir kombinasyonunu kullanır ve ardından sürücüye bilgi sağlayıp gerektiğinde harekete geçer.


Dünya genelinde General Motors, Volvo, Toyota, Ford, Volkswagen, Tesla, BMW, Audi gibi otomotiv üreticilerinin büyük yatırımlar yaptığı ADAS tekonolojileri, trafik kazalarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır.

Uluslararası Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) değerlendirmeleri, ADAS teknolojilerinin her yıl 1,8 milyon kazanın etkilerini önleyip azaltabileceğini ve potansiyel olarak yılda 10.000’e yakın hayat kurtarabileceğini öngörmektedir.

adas testi

NEDEN ADAS KALİBRASYONU YAPTIRMAM GEREKİYOR?

ADAS sistemleri, oldukça hassas çalışma yapısına sahiptir; ön cam değişimi, rot/balans ayar değişikliği hatta motor kaputunun boyanması gibi işlemlerden sonra dahi kalibre edilmesi gerekmektedir.


ADAS kalibrasyonu; modern sürücü destek teknolojilerinin parçası olan radar,  kamera, sensör ve diğer bileşenlerin üretici spesifikasyonlarına göre uygun şekilde hizalanmasını ve ayarlanmasını içerir.


ADAS sistemleri kullanan bir araç herhangi bir kazaya karıştığında veya araç üzerinde belirli onarım ve değişiklikler yapıldığında; söz konusu ADAS bileşenlerinin kalibrasyon ayarları etkilenebilir.


Bu kalibrasyon işlemleri, özel ekipman ve eğitimli teknisyenler gerektirir zira kalibrasyon işlemi doğru yapılmadığı zaman araç üzerinde yer alan şerit takip sistemi, yaya algılama sistemi veya çarpışma önleme sistemi gibi hayati ADAS sistemleri düzgün çalışamaz ve trafik güvenliğini riske eder.


Örneğin, radar sistemine sahip bir aracın kalibrasyon işlemi yapılmadığı zaman araç şerit mesafelerini doğru algılayamamakta ve şeritten çıkabilmektedir.

Benim aracımda ADAS teknolojisi var mı?

Elektrikli ve hibrit araçlar başta olmak üzere günümüzde modern teknoloji ürünü birçok araçta ADAS teknolojisinin çeşitli bileşenleri yer almaktadır.

ADAS donanımlı araçlar, çevrelerindeki ortamı algılayarak bu bilgileri bir bilgisayar sistemine hızlı ve doğru bir şekilde işleyerek sürücünün görme, duyma ve karar verme yetisini artıran bir dizi gelişmiş sensöre sahiptir.


Eğer sizin de aracınızda kameralar, kör nokta uyarı sensörleri, şeritten ayrılma uyarı sistemleri, uyarlanabilir hız sabitleyici ya da kendi kendine park edebilme gibi özellikler varsa, ADAS teknolojisine sahip bir araç kullanıyorsunuz demektir.


AntaMotion’un sahip olduğu özel ADAS cihazları ve bu konuda deneyimli uzmanlarımız ile her marka ve model araca yönelik sunduğumuz ADAS kalibrasyonu işlemleri aşağıda yer alan fonksiyonları kapsar:

ADAS KALİBRASYON KAPSAMINDAKİ FONKSİYONLAR

Çarpışma Önleme Sistemi (FCW)

Çarpışma Önleme Sistemi, araç önünde bulunan engelleri tespit ederek sürücüye herhangi bir çarpışma riski var olduğunda dikkat bildirimi yaparak kazaları önlemeyi amaçlayan bir güvenlik sistemidir.

Şerit Takip Sistemi
(LDW)

Şerit Takip Sistemi, sürüş esnasında şerit değiştirme sırasında olası bir şerit ihlalini tespit ederek ve sürücüyü uyarmak için herhangi bir can kaybına neden olmaması için sürücüyü uyarmak için kullanılan bir güvenlik teknolojisidir.

Kör Nokta İzleme Sistemi (BSM)

Kör Nokta İzleme Sistemi, sürücünün görüş alanı dışında kalan bölgeleri izlemek ve yaklaşan araçları tespit ederek sürücüye bildiri yapan bir güvenlik teknolojisidir.

Bu sistemler, genellikle yan aynalar veya arka tampondaki sensörler aracılığıyla çalışır.

Yaya Algılama Sistemi
(PDS)

Yaya Algılama Sistemi, yayaları tespit etmek ve çarpışma riskini azaltmak için kullanılan bir güvenlik teknolojisidir.

Bu sistemler, aracın önünde bulunan yayaları algılar ve sürücüyü uyarır, daha gelişmiş olan türlerinde otomatik olarak fren yaparak çarpışmayı önler.

Adaptif Far Sistemi
(AHS)

Adaptif Far Sistemi, araç farlarının sürüş koşullarına ve çevre şartlarına otomatik olarak uyum sağlaması için, araçların önünde bulunan yol şartlarını ve diğer araçları algılayarak far aydınlatmasını optimize eder ve sürücünün görüşünü artırır.

Adaptif Seyir Kontrol Sistemi
(ACC)

Adaptif Seyir Kontrol Sistemi, araç sürüşünde hızı ve takip mesafesini otomatik olarak ayarlayarak sürücüye konforlu ve güvenilir bir sürüş deneyimi sunan bir teknolojidir.

Şeritte
Tutma Asistanı
(LKA)

Şeritte Tutma Asistanı, sürücünün şerit ihlali yapmasını önlemek veya azaltmak için kullanılan ve sürücüyü riskli durumlarda uyaran bir güvenlik teknolojisidir.

Trafik
Levha Tanıma Sistemi
(TSR)

Trafik Levha Tanıma Sistemi, sürüş esnasında yol üzerindeki trafik levhalarını tespit ederek sürücüye bilgi vermek için kullanılan bir teknolojidir.

Sürücü Yorgunluk Algılama Sistemi (DSM)

Sürücü Yorgunluk Algılama Sistemi, sürücünün yorgunluk veya dikkat dağınıklığı belirtilerini tespit ederek sürüş güvenliğini artırmak için kullanılan bir teknolojidir.

Çarpışma Hafifletici Fren Sistemi (FCA)

Çarpışma Hafifletici Fren Sistemi, araçların çarpışma riskini azaltmak veya çarpışmayı hafifletmek için engelleri algılayarak çarpışma riski olduğunda sürücüyü uyaran ve fren yapan bir güvenlik teknolojisidir.

Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

BİZE ULAŞIN

Adres

Topçular Mah, Aspendos Blv, 1015 Sk, No: 9

Telefon

0 (242) 312 36 60

E-Posta

info@antamotion.com

WhatsApp

+90 531 285 13 74

Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!