İkinci el araç alırken her söylenene inanmayın!
Günümüzde araç sahibi olmak, belki de hiç olmadığı kadar maliyetli ve zorlu bir süreç haline geldi. Elektrikli mi benzinli mi, otomatik vites mi manuel mi, SUV mi sedan mı derken karar vermek iyice zorlaştı. Bu süreci doğru yönetmek, aracın hasar geçmişi, kullanım şartları, kronik problemleri, satıcının dürüstlüğü gibi detaylara inildiğinde daha da güçleşiyor.
İkinci el araç alırken takip edilmesi gereken adımlar
İkinci el araç alırken ihtiyaçlarınızı doğru belirlemek, satın alacağınız araçtan beklentilerinizi değerlendirmek ve size güven veren bir satıcıdan araç satın almaya yönelmek, kafa karıştıran sorularla dolu bu süreci bir anda yeni aracınıza kavuşacağınız çok keyifli bir hale getirebilir. Peki temel olarak ikinci el araç alırken takip edilmesi gereken adımlar nelerdir?
1. Beklenti ve ihtiyaçlarınızı Doğru Belirleyin!
Çoğu tüketici, bütçesi kendisini yormayacak, yakıt tüketimi düşük, performansı yüksek, yedek parçası ekonomik, bakım maliyetleri uygun, tercihen tasarımı albenili, olabildiğince hasarsız bir araca sahip olmak ister. Ancak unutulmamalı ki, araçlar daha üretim aşamasında belirli beklenti ve ihtiyaçları karşılayacak şekilde tasarlanır ve üretilirler. Bu nedenle öncelikli ihtiyaçlarınızı belirleyip, bu ihtiyaçlara en iyi şekilde cevap verecek modellere yönelmeniz de fayda var. İki bebeği olan bir ailenin bebek arabası, seyahat çantası gibi malzemeler için araç seçiminde bagaj hacmi öne çıkarken; otopark problemi olan şehir merkezi bir yerde yaşayan biri için ise aracın küçük boyutlara sahip olması önem kazanabilir.
2. Kurumsal ve Güvenilir Satıcıları Tercih Edin
İkinci el araç satın alırken, en önemli endişelerin başında satıcıya güven konusu gelir. Bu endişe, bazı tüketicilerin ikinci elden vazgeçip sıfır araç almaya yönelmesine bile neden olabilir. Öncelikle size kurumsal güvenceli bir ekspertiz raporu sunabilen, tüm sorularınıza yanıt verebilen, yalnızca satış gerçekleşinceye kadar değil, satış işlemi sonrasında da sürekli muhatap bulabileceğiniz kurumsal yapılardan araç satın almanız büyük önem taşır.
3. Alacağınız Aracın Geçmişini Mutlaka Araştırın
İkinci elde ilgilendiğiniz aracın güncel ekspertiz raporunun mutlaka gösterilmesini isteyin ya da aracı kurumsal bir ekspertiz noktasında detaylı olarak kontrol ettirip durumunu net bir şekilde öğrenin. 5664 Hasar Sorgulama hizmetini kullanarak aracın geçmişi hakkında bilgi edinin ancak aracın kasko/sigorta devreye girmeden yetkisiz bir serviste onarım görerek tramer kaydına yansımamış geçmiş bir hasarının olabileceğini de göz ardı etmeyin. Şasi numarası ile motor numarasının ruhsatta yazanla eşleşip eşleşmediğine mutlaka bakın. Aracın üzerinde herhangi bir borç, rehin vb riskli bir durum olmadığından emin olun.
4. Aracın Pazarda Yeterli Talebi Var mı?
Satın alacağınız aracı hayatınızın sonuna kadar kullanmayı düşünmüyorsanız (ki bu teknik olarak pek mümkün olmayabilir) onu bir süre sonra satmak üzere siz de bir alıcı arayacaksınız demektir. Bu noktada satın alacağınız aracın, otomotiv pazarında talep gören bir araç olması sizi ileride olası sıkıntılardan koruyacaktır. Vergi dilimi yukarıda yer alan, yakıt tüketimi yüksek, ülkemizde düşük satış adetlerine ulaşmış, kronik sorunları fazla, servis ağı zayıf araçların ileride satılmak istendiğinde çok hızlı ve değerinde kolayca satılmasının güç olacağını göz önünde bulundurun.